En güçlü oksidan ve dezenfektan maddelerden birisidir. Ozon tedavisi medikal ozon jeneratörleri sayesinde elde edilen ozon gazının vücuda çeşitli şekillerde verilerek hastalıkların tedavisinde kullanılmasıdır. Hastalıkların oluşum mekanizması içinde en önemlilerinden birisi dokuların yeterli oksijenlenmemesi, biriken toksik materyallerin ortamdan uzaklaştırılamaması olarak belirtilmektedir. Bu faktörler zaman içinde önce hücrelerin sonra dokuların en sonunda da organların bozulmasına neden olur. Organ bozuklukları da tabii ki sistemin bozulmasına yol açacaktır. Ozon tedavisi daha hastalıkların oluşum mekanizmasının başındaki basamakta etki ederek hem hastalıkların tedavisinde hem de önlenmesinde kendine yer bulmuş bir tedavi yöntemidir.
Ozonun vücuttaki etkilerini nelerdir?
1. Tüm dünyada kabul gören birinci derecede kullanım amacı enfeksiyonlardır. Tek hücreli canlılarda antioksidan sistemi olmadığından tüm mikroorganizmalarda toksik etki gösterir ve bakteri, virüs, mantar enfeksiyonlarının hepsinde etkilidir. Özellikle lokal enfeksiyonlarda enfekte bölgeye direk uygulama çok net sonuçlar verir. Sistemik enfeksiyonlarda ise bağışıklık sistemini desteklemek için kullanılır.
2. Antioksidan ve bağışıklık sistemini aktive etmesi sebebiyle sadece enfeksiyonlarda değil sağlıklı kişilerde de bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
3. Geç yaşlanan canlılarda anti oksidan sistemin daha güçlü olduğu gösterilmiştir. Ozon da vücudun anti oksidan sistemini aktive eder. Tüm toksinleri (fenol, pestisid, deterjan, kimyasal atık, aromatik bileşikler) nötralize ederek etkisiz hale getirebilir.
4. Oksijenin hemoglobinden ayrılmasını sağlar, bu sayede dokuların oksijenlenmesi artar.
5. Damar düz kaslarında gevşeme yaparak tansiyonun düşmesini sağlar. Alyuvarların elastisitesinde artış yapar. Bu mekanizmalar sayesinde vücudun en uç noktalarında bile kan dolaşımı ve oksijenlenme düzelir.
6. Kan hücrelerinin bir araya toplanarak pıhtı oluşturmalarını önler, bu sayede kalp krizi ve inme riski azalır.
7. Metabolizmayı canlandırır, kan lipitleri ile direk etkileşime girer aterom plağı oluşumundan sorumlu kolesterol ve lipoproteinleri düşürür. Lokal lipoliz etkisi vardır, bu sayede kilo verme kolaylaşır.
8. Hücrelerin kan şekerini kullanmasını arttırarak kan şekerini düşürür.
9. Hücrelerin kanserojen etkilere karşı savunma sistemlerini güçlendirir
10. Dokuların tamir mekanizmalarını tetikler.
Ozon Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Ozon tedavisinin uygulama yöntemi kişinin durumuna, hastalığına, hastalığın şiddetine ve eşlik eden hastalıklar varsa bunlara bağlı olarak tespit edilir. En sık tercih edilen yöntem Majör ozon tedavisidir. Minör ozon tedavisi, makattan uygulama ve direkt intravenöz gibi yöntemler de kullanılmaktadır.
Ozon Terapi Yöntemleri Nelerdir?
Sistemik Ozon Tedavisi
Sistemik uygulamalar arasında majör yöntem en çok uygulanan ozon tedavi yöntemi olarak öne çıkar. Hastadan belli bir miktar kan alınarak yaklaşık 10 dakika boyunca oksijen ve ozon karışımı ile birleştirilir. Elde edilen bu yeni karışım kişiye damardan geri verilir. Majör ozon tedavisinin dozu ve seansları hastalığa, hastanın yaşına dikkat edilerek planlanır.
Lokal Ozon Tedavisi
Lokal ozon tedavisi hastalığın cinsine göre optimum dozda hazırlanan ozon ve oksijen karışımının cilt, kas, tendon veya vücut boşluklarına uygulanması işlemidir. Minör yöntem, torbalama yöntemi, topikal yöntem en sık tercih edilen lokal ozon tedavileri arasındadır. Genellikle detoks, selülit tedavisi ve zayıflama tedavisinde kullanılan Lokal Ozon yöntemlerinden biri de sauna yöntemidir. Hastaların başı dışarda kalmak suretiyle, vücudu özel bir kabin içine alınır. Ozon ve oksijen karışımı cilde doğrudan uygulanır. Yaklaşık 20 dakika süren ve kozmetik uygulamalar arasında en çok rağbet görenlerden biri olan Sauna yöntemi cilt üzerinde başarılı sonuçlar vermektedir.
Majör Terapi
En yaygın kullanılan ozon tedavi yöntemidir. Kişiden alınacak 50-200 ml. kan, seans sayısına, uygulanacak doza, hastanın durumuna, yaşına ve hastalığına bağlı olarak alınır. Kan ozonlandıktan sonra tekrar dokulara bırakılır. Antioksidan sistemi çalıştırılarak kan ve organlar oksijen radikallerinden temizlenir. Böylece bağışıklık sistemi güçlenir. Kan damarları açılır, kan dolaşımı daha kolay hale gelir.
Minor Ozon Terapi
Vücudun ihtiyacına bağlı olarak kişiden alınacak 2-5 cc arası kan ozonla karıştırılarak kaslara enjekte edilir. Böylece solunum yolları hastalıklarına karşı vücut direnç kazanır. Astım ve KOAH hastalıklarında güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Alerjik ve dermatolojik hastalıklar üzerinde de etkili bir yöntemdir.
Rektal Ozon
Ozon gazının rectal (makat) yoluyla bağırsaklara verilmesi işlemidir. Majör ozon terapisinin yapılamadığı durumlarda tercih edilmektedir.
Ozon Torbalama ve Kupa
İyileşmeyen yaralara ve yanık durumunda problemli bölgelere ozon gazı uygulanmasıdır. Bu yöntem ile enfeksiyon odakları ortadan kaldırılır, yaranın veya hasarlı dokunun hızlı bir şekilde iyileşmesi sağlanır. Cilt lezyonlarında, diyabetik ayaklarda, iyileşmeyen yaralarda, dolaşım bozukluklarında, huzursuz bacak sendromunda ve nöropatik ağrılarda etkili olmaktadır.
Ozon Eklem İçi Uygulamaları
Romatizma ve artroz gibi durumlarda ozon gazının eklem içerisine uygulanması işlemidir. Bu işlem ile kıkırdak dokusunun beslenmesi sağlanarak, dokunun kendi kendini tamir etmesi amaçlanır.
Ozon Sauna Uygulamaları
Ozon buharının ciltten emiliminin sağlandığı yöntemdir. Ozon sauna yöntemi;
• Detoks ve selülit tedavisinde
• Cilt rahatsızlıklarında güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir
Ozon tedavisi hangi hastalıklarda etkilidir?
Ozon tedavisi ile başarı elde edilen hastalıklar
o Fistül ve abseler, enfekte yaralar, yatak yaraları, kronik ülserler, diyabetik ayak yaraları ve yanıklar
o İlerlemiş iskemik (kan dolaşımı yetersizliği) hastalıklar (Burger, iskemik kalp hastalığı)
o Lomber ve servikal diskal herni (bel ve boyun fıtıkları)
o Yaşa bağlı maküler dejenerasyon (kuru tip)
o Bölgesel kireçlenme
o Kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyalji
o Çocuklarda diş kökü çürükleri
o Ağızda tekrarlayıcı veya daimi enfeksiyonlar
o Bartolin absesi veya vaginal kandidiazis
o Vaskülitler (Reynoud, Behçet, FMF)
o Antibiyotik ve kimyasallara dirençli enfeksiyonlar (hepatit, HIV, herpes, zona, papillomavirus, kandida enfeksiyonları
o Modern tedaviye destek olarak kullanıldığında başarının arttığı hastalıklar
o Kemoterapi ve radyoterapi ile beraber
o Ototimmun hastalıklar (multible skleroz, romatoid artrit, ankilozan spondilit, crohn hastalığı, ülseratif kolit, erken dönem Parkinson)
o Pulmoner hastalıklar (Astım, KOAH, pulmoner fibroz)
o Cilt hastalıkları (psöriasis, atopik dermatit)
Ozon tedavisinin yapılmaması gereken durumlar:
- Kesin olarak yapılmaması gereken durumlar:
1. Favizm (bakla zehirlenmesi, Glukoz 6-fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği)
2. Kontrolsüz hipertiroidi (zehirli guatr)
3. Lösemi
- Dikkatli uygulanması gereken durumlar
1. Akut kanamalı hastalıklar (kalp krizi ve kanamaya bağlı inmede 3 hafta yapılmaz)
2. Gebelik (özellikle ilk 3 ay)
3. Kanama bozukluğu
4. Kontrol altına alınamayan kardiyovasküler hastalık varlığı
5. Antioksidan kapasitesi azalmış hastalar
6. Organ nakli yapılan hastalar
TEDAVİ SIKLIĞI NEDİR
Genellikle haftada 1-2 seans ve ortalama toplam 10 seans uygulanmaktadır. Seans sıklığı ve sayısı hastalığa ve hastaya göre artabilir.
YAN ETKİSİ VAR MIDIR
Uygun hastalıklara uygun dozlarda ve uygun yoldan verildiğinde yan etkisi yoktur. Sadece glikoz 6 fosfat dehidrogenaz eksikliği sonucu oluşan özel bir kan hastalığı ve zehirli guatr dışında uygulanması sakıncalı olan bir durum yoktur.
Ozon Tedavisi Etkisini Ne Zaman Gösterir?
Kişinin hastalığına bağlı şekilde uygulanan ozon tedavisinin etkisi sürekli değildir. Birçok hastada haftada 2 defa ve toplamda 10 seans şeklinde uygulanan bu terapi süreden bağımsız etki gösterir. Yine de doktorunuzun tavsiye ettiği aralıklarda tek seans uygulayarak etkiyi sürekli hale getirebilirsiniz.
Ozon Tedavi Seansı Ne Kadar Sürer?
Bir seanslık ozon terapi uygulaması yaklaşık 30 ila 45 dakikalık bir zaman dilimini kapsar. Tedavinin ilk evresinde seans aralıkları haftada iki defa olacak şekilde planlanır. Ancak ilerledikçe seans aralıkları da genişler ve ayda bir defalık periyotlara dönüşür.
Ozon Terapi Fiyatlar
Ozon terapi fiyatları hastalığın derecesi, uygulama bölgesine, uygulama bölgesinin büyüklüğüne, tedavide kullanılacak yönteme ve seans sayısına bağlı olarak değişmektedir. Düşük fiyatlı uygulamalar uygun olmayan cihazlarla işlem anlamına gelebilmektedir. Bu nedenle uygulamanın kalitesi ve doktorun deneyimi önemli bir ayrıntıdır.